Balkonkertészkedés - András Károly tanácsai

Balkonkertészkedés - András Károly tanácsai

2020. május 4. hétfõ 10:20

BALKONKERTÉSZKEDÉS
András Károly kertészmérnök, Budapesti Kertbarát Szövetség elnöke

 Az erkély növényei - amelyek gyökerei erősen korlátozott tömegű földbe szoronganak – a természetes környezetüktől nagyon más formában kénytelenek élni, ezek sokkal igényesebbek, mint a szabadföldi társaik.

Fontos az ültető edény megválasztása. Ezek fa, fém, műanyag, agyagcserép anyagok lehetnek. Mindegyiknek vízáteresztőnek kell lenni, a pangó víz elkerülése érdekében. Szín választásánál kerüljük a sötét színeket, mivel a napsugár hatása akár 40 Celsius fok fölé is felmelegítheti a talajt, ami a növények kisülését okozhatja.

A balkonedényekbe minden évben ajánlatos a földet kicserélni, hiszen a koncentrált gyökérmennyiség teljesen kiéli a talajt. A növények ezt meghálálják. Megfelelő, erőteljes növekedés akkor várható, ha hetente tápoldatozunk. Jól meg kell választani a tápoldat fajtáját, a növény fajoknak megfelelően olyanokat válasszunk, amit a növény könnyen felvesz, sok mikro-, és makro elem található benne. (FitoHorm, Vitaflóra).

A virágföldeket nem mindegy hol vásároljuk. Lényeges a szerves anyag tartalom, szerkezet mellett a pH érték. Az Általános „B” tip. virágföld 5,4 – 5,8 pH értékű. A Balkon, muskátli földek „C” tip, virágföld 5,8 -6,2 ph értéket mutatnak. A növények igényeit kell figyelembe venni, és ennek figyelembe vételével kell vásárolni. Nem elhanyagolandó feltétel, a növények nagyon meghálálják a gondoskodást. A földbe keverhetünk víztartó kristályokat (ezeket előre be kell áztatni), vagy agyag granulátumot. Ezek nem engedik kiszáradni a talajt, kiegyenlített vízháztartást tudunk biztosítani

Az öntözés fontos a növények számára.  Kitett, gyorsan felmelegedő terület a balkon, ezért a folyamatos nedvesen tartást nem szabad elhanyagolni. Nyári melegben akár reggel, este is meg kell oldanunk azt a feladatot.

 

Milyen növényeket ültethetünk a balkonkertünkbe?

 -          Zöldség növényes kert: A paradicsom igen hálás növény, Fajta típustól függően kell karózni már ültetéskor. Növényhálót is kifeszíthetünk. Erre folyton növő paradicsomot, uborkát, babot futtathatunk, amik igen jó takarást biztosítanak.

Paprika igényesebb növény, de sikeresen ültethetjük. Széles edénybe hagymát is duggathatunk, közé sárgarépát vessünk. Ez a két növény jól kiegészíti egymást fejlődésben, és hatással vannak egymás károkozóira is (hagymalégy – sárgarépa légy) Saláta félék közül a jég-, római-, levél saláták nagy sikerrel termeszthetők, nem mennek magszárba meleg hatására sem, sikerrel állíthatók elő kis helyen is.

 -          Gyümölcsök: A szamóca (földieper) minden balkonon jól terem. Folyton termő fajtákat kell választani. Vizet, napot, tápoldatot igen szereti. „B” tip. földet igényel.15 literes edényben egy – két törpe alanyon lévő fajta (alma, körte) is alkalmas a balkonon neveléshez. Már a második évtől teremnek. Kis helyigényük miatt érdekes színfoltja lehet a balkonunknak.Szőlőről ne feledkezzünk meg. Szereti a meleget, vizet fokozott mértékben igényel, mivel talpgyökerei nem tudnak mélyre hatolni. Állandó tápoldatozást meghálálja. Második – harmadik évtől már teremhet. Jó takarást és árnyékot biztosít.

 -          Fűszernövények: Külön – külön cserépbe, konténerbe ültessük őket. Igen sok faj között választhatunk, ki mit szeret, és mit használ: metélőhagyma, metélőpetrezselyem, gyöngyhagyma, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, borsikafű, tárkony, menta. Érdemes lépcsőzetes, emeletes állványt használni, kis helyen elférnek. A napos helyet szeretik, mivel az íz és zamatanyagok jobban érlelődnek.

 -          Dísznövények: A balkonnövények igen változatos faj és fajta kínálatot biztosítanak. Hogy mit ültessünk, annak csak a fantáziánk szab határt. A hagyományos muskátlik mellett rengeteg új faj és fajta színesíti a palettát. pl. Batáta = Díszburgonya: változatos színű levelei egész évben díszítenek. Ládákba vethetünk hajnalkát, szagosbükkönyt, sarkantyúkát (ehető virága van). Ezek felfutnak egy feszített növényhálóra. Dekoratívak, takarnak és árnyékot biztosítanak.

 Ha jól, szakszerűen, szorgalmasan gondozzuk a balkonkertünket, akkor a befektetett munka bizonnyal sikeres lesz, és még követőkre is találhat.