Magunkról

2016. január 16. szombat 09:16

Rákoskerten 1954 óta működött művelődési otthon, a Sugár út 14. szám alatt, a korábbi Kollár vendéglő épületében. A különböző csoportok mellett letéti könyvtár kapott helyet az épületben és rendszeresen mozifilmeket vetítettek.
Az 1960-as évektől Rákoskerti Művelődési Klub névre hallgató intézmény a Dózsa Művelődési Ház telephelyeként működött. 1978-ban épült a mai épülete, amelyben egy kis párthelyiség meg könyvtár is helyet kapott. Nevüket 2006-ban az önkormányzat Rákoskerti Művelődési Házra változtatta. 

1991-ben, amikor önálló lett az intézmény, Gács Miklós nyerte el az igazgatói posztot, majd Kárpáti Levente, aztán a tragikusan fiatalon elhunyt Puskás Tibor, végül Lipcseiné Horváth Ágnes vezette.
A helyi művelődés szervezésében szorosan együttműködtek a sokszor kezdeményező szerepet is vállaló Rákoskerti Polgári Körrel. A mai Rákoskert közösségi életének fejlesztése során folyamatosan együtt dolgoztak még a rákoskerti Százszorszép Napközi Otthonos Óvodával, a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskolával és a településrészen működő egyéb civil szervezetekkel (Rákoskerti Templom Alapítvány, Rákoskert Vasúti Közlekedéséért Alapítvány, stb…). Őket, munkájukat megkönnyítendő, részben közművelődési szakmai tanácsadással, részben közös rendezvények megvalósításával, továbbá a számukra alkalmanként szükséges és igényelt eszközök, technikai berendezések biztosításával segítik.

A Rákoskerti Művelődési Ház emblémáját Andorka Péter tervezte, akinek emblématervét egy nyílt pályázat során választotta ki a bizottság.

A településrészen lakó művészekkel (Károlyi Ernő festőművésszel, Ferenczi Zsuzsa kárpittervező iparművésszel, Bedey Gábor szobrászművésszel, Salamon György festőművésszel, Orosz Károly keramikus iparművésszel, Zsuzsa Mihály énekes színművésszel, Janikné Megyery Rita zongoraművésszel, Juhász Sándor költővel) kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a Rákoskerti Művelődési Ház, említetteknek rendszeres megjelenési fórumot is biztosítva.

Az intézményben működik 1986 óta az Ascher Oszkár Színház. 2005-ben bekövetkezett haláláig az alapító, Szeifnerné Csetényi Anikó vezette a társulatot, azóta Timár Tibor művészeti vezető irányításával működnek. Ez idáig minden évben mutattak be új darabot, de repertoáron tartották a legnépszerűbb előadásokat is. Népszerűségüket nemcsak a teltházas előadások jelzik, hanem az a tény is, hogy a szerzők rendszeresen megtisztelték jelenlétükkel a premiereket.

A 2009-es évtől kezdődően – a Rákoskerten 2008 őszén, a Rákoskerti Polgári Kör kezdeményezésére felavatott Wass Albert szobor szellemiségének jegyében – minden év februárjában Wass Albert Emléknapot szerveztek, koszorúzással és irodalmi műsorral egybekötve. Rákoskerti templom hiányában havonta egyszer helyt adnak a református istentiszteletnek.

A ház életéhez hosszú ideig szorosan hozzátartozott a szentivánéji tűzgyújtás és tűzugrás megszervezése is, kerületi szintű rendezvényt is szerveztek meg, az augusztus 20-i, tűzijátékkal záruló Szent István Napi Vígságot a Vida-dombon, amelyre több mint 10 000 ember volt kíváncsi.