Angol társalgási klub online

Angol társalgási klub online

2021. január 21. csütörtök 18:00

Első Chat 2021

Hi everyone,     (ugye emlékeztek: nem felkiáltó jellel..)

 Let me welcome all of You at the beginning of a -hopefully- much better New Year!

Kezdjük egy visszapillantással a múlt évre:  sok bajunk volt vele és többen is gondolhattunk arra, hogy talán nem jó irányba megy ez a világ.                                                                                                     Csak egy példa: nyelvünk elszegényesedése sok iskolázott honfitársunknak nem tetszik. Az udvarias, hagyományos kifejezések helyett a közönséges, trágárságokkal díszített „szabad” nyelvezetet bizonyos körök előszeretettel népszerűsítik. A parlamenti megszólalások némelyike, vagy még inkább a közösségi média kommentjei a jó példák erre. Igaz viszont, hogy a nyelvi elszegényedés nem kizárólag a mi problémánk. Az alábbi eszmefuttatás -amerikai nyelvtanár ismerősömtől- is ezt bizonyítja. Érteni fogjátok, remélhetőleg egyetérteni is fogtok vele. Idézem:

Did you know that some people in America have stopped saying "Merry Christmas?"

Instead, they say "Happy Holidays" or "Seasons Greetings."

And once, I saw a message from Facebook wishing me a "Wonderful Winter" – on Christmas Day!

It’s all part of a bigger movement (egy nagyobb mozgalom) to change the language. (And control people and make the world a more boring place!)

So a black man is now an African American.
A secretary is now a personal assistant.

And when you’re talking about history, instead of writing:

"Hannibal crossed the Alps in 218 BC" (Before Christ).. (nálunk ez volt az „i.e.”)
These people will write "in 218 BCE" (Before the Common Era)

Personally, I think it’s all a bunch of nonsense.  (egy rakás ostobaság..)
People change.
Life changes.
The world changes.

But when some things stay the same, that's nice.

It's called "tradition."
And I like that.

So how should you say "Merry Christmas" to an American?
Like this...

Merry Christmas!

 

For the next step please have a look at the picture below. It was actually an illustration for an old indian (Cherokee) tale, when a Grandfather was teaching a young boy about the human nature.

(Érdemes lesz akár egy pici szótárazással megfejteni, mert nagyon tanulságos a bennünk lakó két farkas küzdelme. Érthető ugye, hogy a gyerek megkérdezte, hogy a végén melyik győz?)

És milyen igaz amit a nagypapa mondott! (utolsó sor..)                        (Mi nagyszülők mind nagyon okosakat tudunk mondani, nemde?)

 

 

Magyar hölgy (angol tanár) ismerősöm panaszát osztom meg Veletek magyarul:

Hét dolog, amit valaki elmondhatott volna a nyelvtanulásról..”

(Én ezeket nagyrészt megúsztam, mert gyorsan kerültem a mélyvízbe, mivel hogy  bedobtak.. Nem érdem: állapot.. Lássuk, hasznotokra lehet!)

 „1. Én vagyok a főnök

 Nem kell mindent megtanulnom, amit egy nyelvkönyv az orrom alá dug. Én döntök. És akkor döntök jól, ha kihagyom a kandallópárkányt, a mezei pockot, a fokhagymaprést, a sárkányrepülést, a sípcsontot, a motorháztetőt, a szigetelt ablakokat, a csészealjat, és csakis azt tanulom, ami gyakran előfordul. Főleg az elején!

Például: megázik az esőben (get  wet in the rain), egész nap dolgozik (=work all day), megsétáltatja a kutyát (=walk the dog), vagy sokat utazik (=travel a lot). Így egyben, azonnal használható módon.         (Ugye ha egyes szám harmadik személyben használjuk, akkor jön egy „s” a végére: gets, works, walks, travels..)

Ismered azokat a típusú könyveket, amiben témakörönként vagy száz szót sorolnak fel? Betiltanám őket! Mert a puszta létükkel azt sugallják: ezeket a szavakat nekünk mind tudnunk kell. Hetekig magolgattam egy ilyet. Aztán hónapokig frusztrált, hogy elfelejtek mindent. Bárcsak tudtam volna,  hogy később, olvasva úgyis felszedem majd ezeket! De senki sem mondta..

TIPP: kezdd a leggyakoribb szavakkal és tiéd az angol nyelv 86%-a.

 2. A (hagyományos) szótárfüzet ellenem dolgozik

 Ha szótárfüzetből tanulok, akkor

(1) a szavak sorrendjével együtt tanulom a szavakat,  

(2) a nehéz szavakat ugyanannyit tanulom, mint a könnyűeket,

(3) széttépés nélkül nem nagyon keverhetem a szavak sorrendjét,

(4) folyton füzeteket kellene magammal hurcolásznom. (Amit nem csinálok, tehát elmegy a nap tanulás nélkül.)

3. Az angol szó is társaságkedvelő

 Ne úgy írjam ki a szavakat, hogy pick = szed, választ, feltör, túr, mert ezzel csődöt mondok majd. Így lehet, hogy minden szót ismerek a mondatban, de mégsem tudom, hogy mit jelent. Vagy olyan félrefordításokat produkálok, amitől csorog a nyála a legjobb anyanyelvi humoristáknak is. Ja, és azt ne is reméljem, hogy hallás után bármit is megértek így. Beszéd? Ugyan! Mire összerakok egy mondatot, a társalgás öt témával arrébb jár!

Miért nem mondta nekem senki, hogy inkább úgy írjam ki, hogy „pick a colour” = kiválaszt egy színt, „pick a lock” = feltör egy zárat, „pick fruit” = gyümölcsöt szed, és „pick his nose” =az orrát túrja?   Így legalább adtam volna esélyt magamnak!

TIPP:  használj szókapcsolatokat, ne szavakat tanulj!

 4. Az unalom öl

 Negyvenegy(!) különböző kurzuskönyvem van a polcomon. Jó párba bele is kezdtem, de nem jutottam tovább az első három leckénél. Mondhatnám, hogy legalább megpróbáltam, de elég drága tévút volt.

Plusz: hú, de sokáig gondoltam azt is, hogy a siker titka a nyelvvizsgán, ha minden "tételt" gondosan kidolgozok, és szóról-szóra betanulom a szövegeket. Akkor tutira tudok majd mit mondani!  Senki sem mondta, hogy inkább jól variálható modulokkal dolgozzak. Persze hogy alig tudtam kinyögni valamit élesben.

És soha, senki nem mondta azt sem, hogy tanulhatok számomra izgalmas témákon keresztül is! Például akkor még eszembe sem jutott, hogy ha végignézek pár sorozatot, akkor százvalahány rész alatt ott is előfordul majd mindenféle téma, ha nem is mindent értek azonnal..

 5. A szótárazás nem nyelvtanulás

 Bár elmondta volna nekem valaki, hogy a szótárfüzetem már elég okos, most nekem kéne kicsit tanulni helyette. Mondjuk sok-sok saját angol mondat összeállításával.

De azt is elmondhatta volna valaki, hogy nem elég az, hogy angolórán hangosan felolvasok valamit, mindent hangosan kell tanulnom!

És azt, hogy többet ér, ha sokat-sokat-sokat olvasok, és hallgatok mindenféle szöveget, mintha buta memoritereket, vagy szabályokat magolnék. És máig nem értem, miért nem mondta senki, hogy egy angol szöveget NEM úgy kell megérteni, hogy aláhúzom az ismeretlen szavakat, és azokat kiszótárazom. És még folytathatnám…

TIPP: tanulj meg mielőbb nyelvet tanulni, és éveket takarítasz meg magadnak!

  6. Nem a tanulásból lesz a tudás

        Egész sokáig azt hittem, hogy majd tanulok, tanulok, és abból egyszer nyelvtudás lesz. Hát, ez nem jött be. Mert nem tudtam, hogy nyelvtudás igazándiból nyelvhasználatból lesz.

Ha tudtam volna, hogy hány évet takarítok meg azzal, hogy elkezdek büszkén bénázni angolul! Az elejétől! És már csak egy utolsó, nyúlfarknyi mondatot kellett volna hallanom. Ezt:

 7. Nem kell félnem

 Nekem soha senki nem mondta azt, hogy "Ne félj! Mondd bátran! Csak beszélj! Nem baj, ha hibázol!" És azt sem tudtam, hogy azért ne aggódjak a hibáim miatt, mert azok a nyelvhasználattal automatikusan korrigálódnak.”

Idézet vége... Talán részletekben, de már beszéltünk ezekről a problémákról, amelyekbe -mint látjátok- egy nyelvtanár is bizony belefut..

 MÁS :  egy egyszerű szópiramis

(Már játszottunk hasonlót, vannak egészen goromba változataim is.)

A szópiramis egy egyre bővülő mondat.    Angolul „expanding sentence” a neve, nagyon jó elmegyakorlat. Olvassátok hangosan, ahogyan egy-egy szóval bővül:    (expanding: táguló, bővülő)

I saw a boy.
I saw a small boy.
I saw a small boy running.
I saw a small boy running away.
I saw a small boy running away from a dog.
I saw a small boy running away from an angry dog.

 

Az egyik legjobb módszer új kifejezések tanulására, benne az állandó ismétléssel, hiszen mindig az elejéről mondjuk újra és újra..

Huncutság következik: Verne híres könyvét ki ne ismerné fiatal korából? Azóta többször filmet is csináltak belőle. Na meg néhányan viccet is, mint látni fogjátok. Le tudnátok fordítani?

 

A hölgyektől elnézést kérek, de hát nekem is írta már ki a mérleg, hogy: „az egyikük szíveskedjen leszállni”… (Ünnepek után, csoda?)

Pedig egy igazi, jó fürdőszobai mérlegen egyetlen szó jelenik meg:          SZÉP VAGY!

 

Egy kis szókincsellenőrzés, a kifejezéseket így jó (hangosan!) megtanulni, bár ezek többségét Mindnyájan alighanem tudjátok:

Telefonálás

I'll call you later.

Később felhívlak.

Leave a message.

Hagyj üzenetet!

Hi Dad, it's me.

Szia apa, én vagyok.

Did you get my message?

Megkaptad az üzenetemet?

Can I speak to Joe, please?

Beszélhetek Józsival, kérem?

Hi, Susan. Where are you?

Szia Zsuzsa. Hol vagy?

Leave a message after the beep.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

What's your number?

Mi a számod?

 

FELADAT jön:

Ezt is HANGOSAN olvassátok!

Mini-dialogues: what is the correct answer?  (tippelés után legalul ellenőrizheted!)

 

Megeshet, hogy elméletileg két válasz is lehetséges lenne. Az életszerűbbet válasszátok!


1) Could you help me please?

a) If you don’t mind.

b) Certainly. Just a moment.


2) Excuse me, how much is this?

a) I’m not sure. I’ll just ask.

b) It’s much too expensive.


3) My son was so pleased with the new basketball.

a) Thank you very much.

b) I’m glad he liked it.


4) Whatever happened to you?

a) I fell off my bike.

b) What a surprise!


5) Can I help you?

a) I’m being served, thanks.

b) Yes. Wait for me.


6) How about a cup of tea?

a) Sorry, I’m in a hurry.

b) I don’t drink.


7) George – this is my sister.

a) She’s over there.

b) Nice to meet you.


8) Are you going on holiday this year?

a) The only time is the weekend.

b) We’ve already been – to France.


9) Are you going to the match?

a) No, I haven’t seen it.

b) Yes. I’ll see you there.


10) My sister’s getting married.

a) That’s a good idea.

b) How exciting!

 


answers: 1-b 2-a 3-b 4-a 5-a 6-a 7-b 8-b 9-b 10-b

 

 

Amikor kaptunk a Házban egy Flipchart-ot, egyszer mutattam az alábbi, hasonlóan hangzó szavakat.  Emlékeztek rájuk? HANGOSAN!

 

BET                                 MET

CAT                                 SET

 PET                                CHAT

            FAT                               VET (veterinarian)

GET                                 NET

WET                                RAT

           JET                                WED  (wedding..)

Néhány okosságot mutatok, próbáljátok hangosan olvasni és lefordítani (nem feltétlenül szó szerint.) Tudjátok, az a fontos, hogy „the message must come through”  (az „üzenet/tartalom/lényeg jöjjön át!)

 

Egyik kedvencem, magyarul is nagyon jó:  hogy is van Veled, ha valaki(k) megbántanak?

„The weak plans revenge, the strong forgives, the wise doesn’t even get offended at all..”

 

Stupidity is none else (nem más) than doing the same over and over again, but expect a different result..” (eredmény, végeredmény)

Nem kisebb alak, mint Einstein mondta.. (akinek fiait Zweistein-nek és Dreistein-nek is hívhatták volna? Németesek figyelmébe.. Bocs!)

Miután kultúr-misszionárius is szeretnék lenni, kis kitérő: By the way (amúgy, jut eszembe, egyébként..)   a bolondos külsejű Boris Johnson angol „prime minister” egészen jó könyveket is írt, a legutóbbit Churchillről és koráról, éppen vadászom rá a neten..   (Ugye megvan, hogy a 91 évet élt, kibírhatatlan természetű, sportellenes, nagybani szivar- és whisky-fogyasztó úrnak  „mellesleg” azért volt egy Nobel-díja is korábban?)  

A következő megfigyelés sem „piskóta”:

          

(apparently: úgy tűnik, nyilvánvalóan, látszólag,  treat: bánni valakivel, kezelni vkit, de főnévként „csemege” is lehet, a „get offended” pedig már megvan egy fentebbi  okosságból..)

 

Végül, de nem utolsó sorban -Ünnepek után volnánk- pár okosság a magyar csokoládéról.

Próbáljátok értelmezni (menni fog!)  Hangos olvasás sokat segít!!!

„At the beginning of the 1930s, Mátyás Szamos learned how to make the perfect marzipan from a Danish master and since then the Hungarian Szamos, one of the most well-known companies in Hungary, not just succeeded in making the best marzipan, but chocolate and ice cream too. Szamos is also the number one brand making delicious cakes and other delicacies. At Kossuth Square, near the Parliament (Budapest) you can try some and even visit the Chocolate Museum.