Akikkel most csak így találkozhatunk ...

Akikkel most csak így találkozhatunk ...

2020. május 7. csütörtök 15:26

A 90-es években a hazai glam-rock kiemelkedően legsikeresebb együttese volt a Sing-Sing. Az 1989 és 1999 között működő banda énekese, frontembere és szövegírója Abaházi Csaba volt, aki hosszú évek óta a kerület lakója.  

A zenekar megszűnése után Abaházi a kereskedelmi rádiók (Danubius, Class FM, Sláger) egyik meghatározó embere lett, amit jól bizonyít, hogy kétszer is az Év műsorvezetőjének választották. Természetesen nem szakadt el a zenétől sem. Alapító tagja volt a Best Of-nak, és számos előadó lemezén szerepelt, majd csatlakozott az RLB (Riz Levente és Barátai)együtteshez, amely három év múlva már MégEgyKör néven lépett fel.

„Hosszú ideig kerestük, hogy mi legyen a banda neve, mindig bedobott valaki egy új ötletet, de nem tudtunk megállapodni. Ha valaki elutazott mindig hozott valami kóstolót, legyen az pálinka, sör vagy mondjuk egy sütemény. Egy próbán a basszusgitáros Takáts Botond otthoni pogácsával kínálta a zenekar tagjait, majd amikor mindenki megette, megkérdezte: – Még egy kör? Ez annyira megragadt, hogy ez lett a zenekar neve is” – emlékezett Abaházi a névválasztásra.

Természetesen nem a kocsmai rendelések ismert szófordulatához akarták kapcsolni, inkább az életben kínálkozó új esélyekhez, lehetőségekhez. Elárulta, a zenekar már működött, amikor egy Fő téren tartott ünnepségen – ahol műsort vezetett – Riz Levente polgármester megkérdezte, mivel nincs igazi énekesük, volna e kedve elmenni a próbára. elment és azóta is a zenekar tagja.

„Sajnos Levente már nincs velünk, november 22-én lesz a második emlékkoncert a tiszteletére a Vigyázó Sándor Művelődési Központban. Már tavaly decemberben is volt egy megemlékezésünk, egy hozzá méltó koncertet szerettünk volna összehozni. Azt szeretnénk, legyen hagyomány és mindig novemberben tartanánk meg” – emlékezett a tavaly szeptemberben elhunyt egykori polgármesterre, zenésztársra.

A népszerű énekes elmondta, 1997 óta lakik a kerületben. Azon a nyáron ismerkedett meg feleségével, szeptemberben költöztek és azóta is itt laknak. „Lokálpatrióta lettem, nagyon szeretem a környéket. Még nem ismerek minden utcát, de már 17. kerületinek vallom magam”.

Erre jó példa volt a május elsején tartott „platós koncert” is, amikor egy autóval járták körbe a kerületet és adtak ingyenes koncertet a karanténban lévőknek. „Mint zenekar folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, hogy megmutassuk, létezünk, vagyunk, át tudjuk adni magunkat a rajongóknak. Az összes ilyen lehetőségre jelentkeztünk, legyen az egy A38-as koncert vagy egy örömzenélés a házak ablaka alatt egy kocsi mellől” – mondta Abaházi.

Maga az ötlet az övé volt, írt a polgármesternek, hogy valamikor megcsinálnák, de annyira tetszett az ötlet, hogy két nappal később már arról tárgyaltak, miként lehetne az egészet május elsején megvalósítani. „Sikerült egy olyan rendet kialakítani - betartani a szabályokat, egymástól másfél méterre lenni - amit meg tudtunk valósítani. Ez azért is volt érdekes a számunkra is, mert a februári teltházas  CSEKÓ-s  farsangi buli előtt próbáltunk utoljára, csak videochaten, skype-on tartottuk a kapcsolatot egymással és a rajongókkal is, de most végre személyesen is sikerült megmutatni magunkat”.

Csaba egyébként is aktív életet él a kerületben, a jelenlegi vírusos helyzetben ételkiszállítással segíti az egészségügyben dolgozókat. Azonban a jótékonysága nem új keletű, korábban is sokszor állt egy jó ügy, vagy az elesettek megsegítése mellett. 

„Most csak felszínre került, ami mindig is volt bennem. Karitatív tevékenysége mindenkinek van, akad aki kérkedik vele mások nem annyira. Én a rádiókban is mindig odaálltam, ha valahol segíteni kellett, de ha rádiósként tartozol valahova, nem lehet olyan ügy mellé arccal kiállni, ami a rádiónak nem annyira fontos. Most nincs senkivel szerződésem, most olyan ügyek mellé állok oda, ami számomra fontos”.

Elárulta, jelenleg sok a szabadideje, kedve is van hozzá és sajnos sok ember van, aki rászorul a segítségre, ezért gondolta, hogy besegít. Elmondta, korábban neki is voltak aggodalmai az ilyen dolgokkal kapcsolatban.

„Sok ember gondolja úgy, hogy milyen jó segíteni, csak már sokan megégették magukat. Nem olyan egyszerű adakozni, mert hiába van 1000 forintod, amit szívesen odaadnál, de ha tudod, hogy csak 500-at kap meg, már nem szívesen adod” – mondta Abaházi, aki nem szeretné magát önfényezni, de úgy érzi, hiteles ember, ennek köszönhetően tudta megszervezni azt is, hogy gyermekei edzőtársainak szüleivel összefogva 450 adag ételt tudnak kiszállítani az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak

De vajon miként éli meg, hogy nem mehet oda, ahova akar, nem élheti a megszokott életét? „Ha az ember elér egy bizonyos szintet, akkor már nem tehet meg bármit. De mindig önazonosnak és hitelesnek kell lenni. Volt olyan, amikor én is magamra zártam az ajtót, amíg nem tudtam megtalálni azt a motivációt, amivel lendületbe jövök és tovább tudom adni másoknak”.

Innen jött az ötlet is, hogy zenésztársakkal készít online interjúkat. Mivel sokan az internetet választották társként, úgy gondolta, valamit hozzá tud tenni, ha igazi tartalmat gyárt, így jöttek létre ezek a riportok.

Elárulta, március elején jött el a rádiótól - adásba került egy mondat, aminek nem lett volna szabad -, és pont akkor hirdették ki a járvány miatti karanténos időszakot. Pedig akkor indult volna be az időszak, amikor hívják műsorvezetőnek, vagy a zenekarral fellépni. Kettősség volt benne, az első napokban örült, hogy a stresszes helyzet megszűnt, de a járvány miatt pont akkor szűnt meg a fellépések lehetősége is.

„A járvány következtében sok minden változott a műsorkészítés szempontjából is. Az otthon dolgozás időszakában kirúgni nem rúgnak ki senkit, de felvenni sem fognak, ez nem azaz időszak. Nagyon sok megbeszélésem, levélváltásom volt és személyes találkozásokon is túl vagyok az elmúlt két hónapban” – mondta azzal kapcsolatban, mikor hallhatjuk jellegzetes hangját ismét a rádióban.

Természetesen a zenekarral kapcsolatban is vannak tervek, célok. Mivel személyével kapcsolatban állandóan felmerülő kérdés, hogy lesz e még Sing-Sing, úgy tervezi, egyszer összehoznak egy olyan koncertet ahol csak a korábbi zenekara dalait játsszák,hiszen ezek az örök slágerek az övé is, hiszen a legtöbb szövegét ő írta. Reméljük ezt a koncertet a Csekovszky Árpád Művelődési Házban tartják majd Csabáék.