Akikkel most csak így találkozhatunk ...

Akikkel most csak így találkozhatunk ...

2020. május 7. csütörtök 15:22

 

A Shadow Hungary Band 2000-ben alakult, így most ünnepelték a  20 éves születésnapjukat.  A 60-as, 70-es évek népszerű együtteseinek zenéit játszó banda először 2003. szeptember 7-én a Fészek Művész Klubban lépett fel és másfél órás műsoruk nagy siker volt. Azóta számos helyen megmutathatták magukat, és havonta egyszer a Csekovszky Árpád Művelődési Házban is koncerteznek.

„Gépjármű oktatók voltunk a Hátas Jánossal és ott határoztuk el, hogy csinálunk egy zenekart. Alapból egy gitárjátékra épülő, instrumentális bandára gondoltunk, mert tisztában voltam vele, hogy énekelni nem tudtam azokat, amiket akartam volna játszani” – mondta a kezdetekről Sarkadi Péter, aki a zenekar szólógitárosa s egyben vezetője is.

A megalakuláskor négyen voltak, mint az eredeti Shadows, három gitáros és egy dobos. Innen jött a név is, de nem akarták, hogy jogi probléma legyen belőle, így lehagyták a végéről az s-t és lettek Shadow Hungary Band (SHB).

„Ma már nem csak az ő számaikat játsszuk, hanem a korszak pop és rock & roll világát próbáljuk megmutatni. Fő profilunk továbbra is az instrumentális gitár zene, de Cliff Richard, Elvis Presley, és a kor neves előadóinak dalai is felkerültek már a palettára, így most már a fellépésünk fele gitárzene, a másik fele énekes” – mondta a zenekarvezető.

Sarkadi szerint a jelenlegi énekesük - aki már a negyedik - olyan hanggal rendelkezik, ha az ember elfordul, azt hiszi, Elvis énekel. Bár a tagok változtak az évek folyamán, azért az állandóság jellemzi őket.

A zenekar meghívottként 2006-ban és 2009-ben Hollandiában, a "Cliff Richard & The Shadows fan meeting"-en is fellépett már. Ezt előttük a magyar zenészek közül csak Faragó „Judy” István mondhatta el magáról. Érdekesség, hogy eddig két CD-nk jelent meg, mindkettő a hollandiai szereplés előtt.

„Eleinte sokat gyakoroltunk együtt, ma már kevesebbet, heti egyszer. A Csekó mellett a Legenda Sörfőzde Center még a törzshelyünk. A Csekovszkyban már 15 éve játszunk, Prém János hívott minket először. Azóta minden hónapban egy szombaton fellépünk. Rajtam kívül a billentyűs Kis Istvánnak van helyi kötődése, ő is a kerületben lakik, itt órásmester” – mondta Sarkadi arról, miként lettek a művelődési ház állandó fellépői.

De vajon miben változott az élete most, a járvány kapcsán, hiszen nem titok, ő is túl van már a hetvenen, ennél fogva óvatos, hiszen a veszélyeztetett korosztályba tartozik.”Itthon ücsörgünk, ami nekünk is borzasztó, de a közönségnek is. 2-3 naponta hívnak a rajongók, mikor lépünk már fel megint. De látva a világjárványt, attól tartok, a Csekóban lehet, csak októberben, de bízom benne, hogy talán már szeptemberben is megmutathatjuk magunkat”.

Szerencsére a gyermekei sokat segítenek neki, többek között a bevásárlásban is. Sok vitamint eszik és ami a legfontosabb számára, viszonylag sokszor láthatja az unokáit. „A lányomnak egy, a fiamnak kettő gyereke van. Néha elmegyünk a fiamékhoz, ők kertes házban laknak, kiülünk a kertbe, messze egymástól és akkor látom az unokáimat is” – mondta a népszerű gitáros.

Egyébként az aktív zenélő nyugdíjasok életét éli, hiszen autós iskolájuk van, ott néha dolgozott még a járvány előtt. Bár ő a névadó és a vezető, elárulta, a munka nagy részét a neje csinálja.

Elárulta, nincs igazán kedvenc zeneszáma, de a saját dalait szereti, hiszen Kanadában és Ausztráliában is helyezést ért el velük egy zenei fesztiválon. „De ha nagyon kell választani, akkor a Fiatal szerelmesek dala a Shadows-tól, vagy az Apacs az Atlantisztól, amik rajongóknak is nagy kedvencei” – mondta a vezető. Az állandó rajongók száma 40-60 fő közötti, de a 20 éves évfordulón még a hátsó termet is ki kellett nyitni a Csekóban annyian voltak.

És ez valószínűleg így lesz, ha az ősszel ismét felléphetnek nálunk. . .

Az együttes jelenlegi tagjai:
Sarkadi Péter zenekar vezető (szólógitár), Burucs András (ritmusgitár),
Juhász László (basszusgitár), Kis István (billentyű), Reiter Károly (dob), Pénzes Tamás (ének).